İngiltere Yüksek Mahkemesi Ruanda’ya gönderme planının yasa dışı olduğunu açıkladı
İngiltere’de Yüksek Mahkeme, hükümetin ülkeye yasa dışı yollardan giren düzensiz göçmenleri Ruanda’ya gönderme planının maddelere aykırı olduğuna hükmetti.
İngiltere Yüksek Mahkemesi, hükümetin çoğunluğu Orta Doğu ve Afrika’dan olmak üzere binlerce sistematik olmayan göçmeni Ruanda’ya gönderme planının “yasadışı” olduğuna karar verdi. Mahkeme Başkanı Lord Reed, yaptığı açıklamada, Ruanda’ya gönderilen göçmenlerin kaçtıkları ülkelere geri gönderilmeleri sonucunda zulüm veya diğer insanlık dışı muameleyle karşı karşıya kalmaları yönünde “gerçek bir risk” bulunduğunu belirtti. Reed şunları söyledi: “İçişleri Bakanı’nın (Suella Braverman) Ruanda hükümetinin anlaşmayı iyi niyetle imzaladığı yönündeki açıklamasını kabul ediyoruz. Ancak gerçek bir geri gönderme riskinin mevcut olduğuna inanmak için önemli nedenler olduğu sonucuna vardık. Değişiklikler Geri gönderilme riskini ortadan kaldırmak için gerekli “İleride yapılabilir ama şu anda uygulanıp uygulanmadığı ortaya çıkmadı. Bu nedenle İçişleri Bakanı’nın itirazı reddedildi” dedi.
“Sonraki adımları değerlendireceğiz”
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, kararın ardından yaptığı açıklamada, hükümetin bundan sonra atılacak adımları değerlendireceğini belirtti. Sunak, “Bugünkü kararı gördük ve şimdi sonraki adımları değerlendireceğiz. İstediğimiz sonuç bu değildi. Ancak son birkaç ayı tüm olasılıkları planlayarak geçirdik ve tekneleri durdurma konusunda tam kararlıyız.” dedi.
İngiliz hükümetinin tartışmalı Ruanda planı
Geçtiğimiz yıl İngiltere, Ruanda ile Fransa’dan yasadışı yollardan ülkeye giren binlerce düzensiz göçmenin küçük tekneler ve botlarla Manş Denizi üzerinden gönderilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Manş Denizi üzerinden izinsiz olarak İngiltere’ye giren sığınmacıların, göçmenlik başvuruları değerlendirilene kadar Ruanda’da kalmalarını sağlamayı amaçlayan İngiliz hükümeti, plan kapsamında kişi başı maliyeti yaklaşık 169 bin lira olarak belirledi. Haziran 2022’de hayata geçirilmesi beklenen Ruanda planı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararıyla engellendi. Bunun üzerine İngiltere İçişleri Bakanlığı, Yargıtay’da dava açtı ve Aralık 2022’de söz konusu yasa dışı göçle mücadele politikasının yasal olduğuna karar verildi ve temyiz yolu açık bırakıldı. İnsan hakları savunucuları da karara itiraz etti ve Temyiz Mahkemesi 29 Haziran’da yasadışı göçmenleri Ruanda’ya gönderme planının hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Ruanda’nın “güvenli üçüncü ülke” olmadığı belirtilirken, söz konusu planın eksiklikler giderilene kadar “hukuka aykırı” olduğu belirtildi. – LONDRA