Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 103. yıl dönümü
Meclis Başkanı Mustafa Şentop, “Milli Mücadele’yi verdiğimiz günlerdeki gibi mücadele ettiğimiz ortadadır” dedi. söz konusu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, Şentop başkanlığında, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 103. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle özel gündemle toplandı.
İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Şentop, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM’nin açılışının 103. yılını kutladı.
Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler nedeniyle yüreğinin buruk ve kederli olduğunu dile getiren Şentop, devletin tüm kurumlarıyla en büyük tesellisinin depremden zarar gören vatandaşların yaralarını sarmak ve yeni yaşam imkanları yaratmak olduğunu söyledi.
Şentop, bu acı olayın izlerini silmek ve depremlerde yıkılan şehirleri diriltmek için gösterilen çabaların en kısa sürede sonuç vereceğini belirterek, devletin bu konudaki kararlılığının, hazırlığının ve gücünün tam olduğunu vurguladı.
Depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyen Şentop, “Eminim ki tarihin hiçbir döneminde, dünyanın hiçbir yerinde bu kadar büyük bir millet ve devlet yoktur. Böylesine büyük acılar, afetler ve zorluklar karşısında birlik ve beraberlik içinde mücadele ediyoruz.” dedi.
İşgal ve ilhak tehdidi karşısında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tam bağımsızlığın tek çaresi olduğunu kabul eden Şentop, bunun milletin hukuki temellerine dayalı bir parlamento aracılığıyla yapılmasının hayati bir zorunluluk olduğunu söyledi. “İstiklal milletin azim ve kararı milleti kurtaracaktır.” Bu ilke doğrultusunda milletin istiklal mücadelesinin asıl öznesi ve kaynağı haline getirildiğini kaydetti.
“Milli Mücadele’nin aynı zamanda bir zihniyet devrimi olduğu anlaşılacaktır”
TBMM’nin farklı kesimlerin, fikirlerin ve kökenlerin temsilcilerinin milli dava uğruna dayanışma, uyum ve gayretlerinin sürekli yol gösterilmesinin bir örneği olduğunun altını çizen Şentop, “Bu misal derleyen ve derleyendir. milletimizin çetin imtihanlardan geçmek zorunda olan her ferdi için zor zamanlarda tatbik edilecek olan, düzenleyici bir davranış tarzıdır.Dönem şartları düşünüldüğünde TBMM’nin açılışından çıkarılması gereken bir diğer önemli nokta. Türkiye’nin mali zayıflık yanılgısına düşerek asli görevlerden ve milli hamlelerden kaçmasının mümkün olmadığı gerçeğidir.” terimleri kullandı.
Sivas Kongresi’nde hatip olan Mustafa Şentop, “Borcumuz çok olduğu için bağımsız yaşayamıyoruz” dedi. Ancak Milli Mücadele bu fikre itibar etmemiş ve ‘Hiçbir kuvvet milli şerefimizden üstün değildir’ inancı ve kararlılığıyla galip gelmiştir.” söz konusu.
Milli Mücadele’nin sadece işgalci devletlere ve emperyalist saldırılara karşı verilmediğini söyleyen Erdoğan, “Bu ülkeden ve bu milletten bir şey olmaz.” Şentop, “Bu gerçek dikkate alındığında Milli Mücadele’nin sadece bir milli kalkışma değil, aynı zamanda bir zihniyet devrimi olduğu anlaşılacaktır. Bu nedenle Türkiye’nin saldırısının hiçbir dış nedeni, mali koşulların yetersizliği ve rekabeti yoktur. Karşı çıkmak” devletlerin gücünü göstererek millî karakter ve görevlerimizle bağdaşmayan bir davranıştır.” değerlendirmesini yaptı.
“Başka yol yok, gerçek yok”
Milletin savaşların verdiği tahribatı çok iyi bildiğini ifade eden Şentop, şunları kaydetti:
“Vatanımız tarih boyunca doğal afetler yaşarken o topraklara göz diken nice insanlara şahitlik etmiştir. Bu yüzden savaşın kaçınılmaz olduğu bir ortamda barışı korumalı, tuzakları kırmalı, savaştan uzak durmalı ve destansı zaferler kazanmalıyız. Dolayısıyla nerede olursa olsun. mazlum bir millet, bize ihtiyacı olanlar varsa orada olmayı görev biliriz. bu kürsünün arkasında yazan mustafa kemal atatürk’ün ‘egemenlik kanunsuz milletindir’ sözünün hakikatini anlamalıyız, bir bütün olarak ve hakkını vermek, bunu idrak ettiği anlamına gelmediği gibi, o egemenliğin kullanılmasının önündeki bütün sakıncaların da ortadan kalkması demektir.
Milli Mücadele ile mücadele ettiğimiz günlerdeki gibi bir çaba gösterdiğimiz çok açık. Savunmada millileştiğimiz sürece, Rus-Ukrayna Savaşı’nda gösterdiğimiz gibi güçlü ve etkili bir şekilde barıştan yana olduğumuz sürece, herhangi bir grubun kuklası olmayı kabul etmedikçe, barışımızı bozmaya çalışacakları kesindir. vekalet savaşı. Var olsunlar, devletimizin gücü, milletimizin birlik ve beraberliği, Meclisimizin kararlılığı ve bunları simgeleyen Sayın Cumhurbaşkanımızın çok fazla başarı şansı yok. Dostlarımız da düşmanlarımız da çok iyi bilirler ki bizim için vatan uğrunda ölmekle yaşamak arasında bir fark yoktur. Bizim için millet uğruna feda etmediğimiz can yoktur. Bizim için bağımsızlık için ödeyemeyeceğimiz bedel yoktur. Biz böyle gördük, böyle yaşıyoruz ve böyle ölüyoruz. Ayrıca ne yolu var, ne gerçeği.”
“Seçimin değerli bir eşik anlamı olduğuna şüphe yok”
Şentop, Cumhuriyet’in çok partili siyasi hayata geçişinin 100’üncü, çok partili siyasi hayata geçişinin ise 77’nci yıl dönümünün gerçekleştiği bir dönemde çok önemli bir seçimin yapıldığına işaret ederek, bu seçimin hayırlara vesile olmasını diledi. sonuçlar.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Şentop, 1946’dan sonra Türkiye’de tüm seçimlerin sorgusuz sualsiz, şeffaf ve adil bir şekilde yapıldığını, millet iradesinin bu seçimler sonucunda ortaya çıktığını söyledi.
14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin bugüne kadar olduğu gibi adil ve şeffaf bir şekilde yapılacağından kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini vurgulayan Şentop, “Türkiye’nin siyasi tecrübesi ve demokratik tecrübesi bunu gerektiriyor. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimin ülkemiz için önemli bir eşik anlamına geleceği konusunda şüphe yok. dedi.
Bu seçimin dünyanın ve bölgenin derin kargaşa ve çalkantılarla imtihan edildiği bir dönemde yapıldığını ifade eden Şentop, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Güneyimizde 30 yılı aşkın süredir yaşanan siyasi belirsizliklere bu kez Kuzey ve Doğu Avrupa’mızda yaşanan krizler eklendi. Türkiye’nin acılı ve kanlı bir mücadeleden sonra terörü beraberinde getirmesini gurur ve memnuniyetle görüyoruz. Terörü Türkiye’yi belirli politikalara zorlamak ya da kendi dışındaki gelişmelere müdahale edemez hale getirmek için bir araç olarak kullanan güçlerin elinden bu araç alındıkça, Türkiye daha güçlü bir aktör haline gelmektedir. Önemli olan savunma sanayiindeki dev ataklar… Daha 10 Nisan’da hizmete giren TCG Anadolu bile Türkiye’nin bölgesinde ve küresel ölçekte geldiği noktayı göstermesi açısından büyük önem taşıyor. yeteneği, hızı ve argümanlarını destekleme gücü Evet, çok değerli çünkü hiçbir devlet gücünün gölgesi müzakere masasına düşmedikçe diplomasi yapamaz, ulusal çıkarlarını savunamaz. Bu bağlamda gücümüzün tanımı, yönü ve ölçüsü bellidir; İstikrarlı büyüyen ve teknoloji ağırlıklı işlere, iktidarda çeşitlendirmeye ve yerelleşmeye ağırlık vermiş bir ekonomi, teknolojik üstünlüğünü her geçen gün artıran bir ordu, temel milli hedeflerde birleşmiş bir siyasi kurum, milli irade ile donatılmış eğitimli ve nitelikli bir gençlik. ruh.
Milletin siyasi tercihini ortaya koyarak 14 Mayıs’ta milletvekillerini ve Cumhurbaşkanını hür iradesiyle seçeceğini ifade eden Şentop, “Milli irade, demokrasimizin ve siyasi sistemimizin en hassas terazisi olarak görevini yerine getirecektir. ilerlemesinde ve teknolojik gelişmesinde kesintiye uğraması, onu daha da hızlandıracak bir sonucun çıkmasından yanadır.” söz konusu.
“Devlet ve medeniyet değerlerini daha ileriye taşımak sizin elinizde”
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Şentop yaptığı konuşmada çocuklara ve gençlere şu şekilde seslendi:
“Sevgili çocuklar ve gençler, sizler tarihi birer fazilet kitabı sayılması gereken şerefli bir milletin mensubusunuz. Tarihimizi öğrendikçe ve milletimizin nelerle, hangi münasebetlerle ve ahlâkla ne halde olduğunu gördükçe güç bulacaksınız. kendinde daha büyük işler yapmak için.Başka milletleri ve toplumları küçük düşürerek değil, tüm insanlık adına.“Size fayda sağlayacak insani erdemleri ve çabaları taşıdıkça devletimizi büyütecek ve güçlendireceksiniz. Atalarınızın size emanet ettiği vatan, devlet ve medeniyet değerlerini çetin imtihanlardan geçerek, nice zorluklara göğüs gererek taşımak sizin elinizde. Hatta bu senin görevin. Bu görevin ifasında ihmal etmeyeceğinize olan inancımız tamdır.”
Bugünün 27’nci Dönem’in son oturumu olduğunu hatırlatan Şentop, 27’nci Dönem’de milletvekili seçilerek hayatını kaybeden milletvekillerine rahmet diledi.
TBMM Başkanı Şentop, 28. Yasama Dönemi’nde Meclis çatısı altında olmayacak milletvekillerinden biri olduğunu belirterek, “Hayatımın en büyük mutluluklarından biri de bu Gazi Meclisin, Milli Mücadele’nin karargahı olarak görev yapan ve 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı direnen, iki kez seçilen, üstelik 100’üncü kuruluş yıldönümüne denk gelmesi başkanlık yapmaktır.
Kendisine bu görevi nasip ettiği için Allah’a şükreden Şentop, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’ye ve tüm partilerden milletvekillerime gösterdikleri katkılardan dolayı şükranlarımı sunuyorum. TBMM Başkanlığına seçilmem yakındır.” terimleri kullandı.
Şentop, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin millete refah, vatana refah ve devlete güç katacak hayırlı sonuçlar vermesini diledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Şentop, yaptığı konuşmada, “Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, açıldığı günden bu yana Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında görev yapmış tüm milletvekillerimizi ve devlet adamlarımızı görmek istiyoruz. Atatürk ve silah arkadaşları, büyük Türkiye yolunda şehit düşen tüm şehitler, gaziler ve son olarak 15 Temmuz darbesine direnen tüm şehitlerimizi, vatan evlatlarını rahmet, minnet ve minnetle anıyorum. Andığımız Ramazan Bayramı’nın aziz milletimize, İslam alemine ve tüm insanlığa hayır, rahmet ve barış getirmesini temenni ediyorum.Birlik ve gurur içinde, büyük Türkiye yolunda daha nice asırlara. o bitirdi.